Reflexió sobre el documental

La cinquena jornada del Festival de Cinema de Menorca l’ha protagonitzat la Jornada professional “Doculab. Històries de no ficció”. Des de les 10.30 h del matí hi ha hagut xerrades i debats sobre el documental amb professionals de primer ordre qu ehan explicat l’apassionant experiència de contar històries reals, un camí complex, arriscat i molt gratificant.

Al llarg del dia s’ha parlat de nous formats (sèries documental i webdocs) amb Sumpta Ayuso (productora executiva de JWP) i Carles Sora (Doctor en comunicació social i professor de la UPF); del documental de natura a Balears, amb Rubén Casas Oché (realitzador especialitzat en natura); dels 7 primers minuts d’un documental i de com atrapar l’espectador, amb el director i fundador de DocsBarcelona, Joan Gonzàlez, que ha ofert una veritable master class; de la distribució i comunicació d’un documental, amb l’experta Elena Mera (coordinadora de Treeline Distribution), Toni Escandell (director i realitzador de Paleârtica Films) i el cineasta Carles Bosch (que recentment ha estrenat la pel·lícula “Petitet” i que ha donat molts consells sobre la professió); i sobre la recerca de finançament, amb Bernat Manzano (Boogaloo Films) i Joan Bover (director i productor). La suma de totes les ponència ha donat una àmplia visió global del documental. Marta Castells, responsable de la secció, destaca la utilitat de la jornada i l’èxit de convocatòria i interès que ha despertat.

La jornada ha tingut lloc al Casino Mahonés, un espai singular i fascinant, i hi han assistit una trentena de persones, entre ells, cineastes i cinèfils. S’ha generat un debat interessant i el Festival ha aconseguit generar sinèrgies entre els professionals i els participants.

Degustació de vinòmics i les seccions de cinema
Al migdia ha tingut lloc una de les activitats paral·leles emmarcades en SomOci. DO Catalunya ha ofert una degustació gratuïta de vinòmics al Mercat des Claustre. Vinòmics és una sèrie d’historietes inspirades en el món del vi i fetes en còmic.

A la tarda, s’ha projectat un dels llargmetratges Illes en Llarg als Cinemes Ocimax: Marlina, de murderer in four acts (Mouly Surya, Indonèsia, 2017, VOSE). I al vespre, el Festival s’ha apoderat del pati de Sant Francesc per oferir-hi cinema a la fresca. La primera ha estat la secció competitiva Balears en Curt 2. Els curtmetratges projectats han estat Nobody Is Perfect (Beatriz Pérez), Xavier Carbonell, l’esmalt clivellat (Doménech Boronat), Victor Uris: els camins del blues (Javier Pueyo), Del mar (Andrea Pardo) y Kyoko (M. Cabotá i Joan Bover). Alguns d’aquests directors i directores, o altres perfils de l’equip, han presentat els curtmetratges i han respost algunes preguntes al final de la sessió.

La projecció de Formentera Lady (Pau Durà, 2017) ha tancat la nit, com a llargmetratge de Illes en Llarg. El director ha presentat la pel·lícula al públic assitent a la sessió, que ha omplert el pati de Sant Francesc.

Demà dissabte 21…

12:00 Filmets – SomFamilia – Actividades Paralelas
+ espectacle Cia. S’Espai de Circ
Cine Canal Salat – Ciutadella 4€

12:00 Filmets – SomFamilia – Actividades Paralelas
Cine Sala Ocimax – Maó 4€

19:30 Sergio & Serguéi – Illes en Llarg – SomMostra
Pati de Sant Francesc – Maó 3€

22:00 Gala Clausura – Perles en Curt
Matria (Álvaro Gago)
Watu Wote: All fo Us (Katja Benrath)
Sing (Mindenki)
Candela (David F. Torrico)
Pati de Sant Francesc – Maó.  Gratis