Rècord de participació en la secció oficial del FICME 2020

Malgrat la difícil situació en què s’ha vist sumit el sector cultural en els últims mesos, el Festival Internacional de Cine de Menorca consolida enguany la seva projecció nacional i internacional per a la seva edició 2020. Les setmanes vinents semblen clau per determinar com es podrà celebrar el certamen, però la veritat és que es presenta com una de les edicions més nodrides i heterogènies pel que fa a al nombre i la procedència dels curtmetratges inscrits. El tancament d’inscripcions a la Secció Oficial del festival llança xifres de rècord tant en el seu apartat balear, Balears en Curt, com en el seu apartat nacional/internacional, Illes en Curt, amb més de 500 obres rebudes per a la selecció final del festival.

Es tracta de la xifra de participació més elevada registrada fins a la data en el concurs oficial del FICME. El desglossament de xifres mostra l’interès suscitat en les dues línies de la competició. D’entre les cintes rebudes, 52 obres són de producció balear, xifra que gairebé dobla el nombre d’obres rebudes l’any passat per a Balears en Curt. Els restants 455 curtmetratges rebuts procedeixen de la resta del territori nacional i d’altres països de món, amb curtmetratges arribats des dels 5 continents per a la secció internacional, Illes en Curt.

Del total d’obres rebudes, una selecció de 35 curtmetratges serà finalment la que entri a competir a la Secció Oficial, que se celebrarà al llarg de 5 sessions amb les projeccions de les obres que optaran als guardons a millor cinta.

L’edició més internacional 

L’alta participació de curtmetratges s’ha deixat notar en les dues línies de la secció oficial. Aquesta serà l’edició amb més propostes produïdes a Balears registrada fins a la data, ja que les 52 cintes presentades gairebé doblen la xifra de l’any passat per Balears en Curt. Al mateix temps, serà l’edició més heterogènia pel que fa a la seva procedència, amb curtmetratges arribats des dels 5 continents

Malgrat que les peces nacionals per al FICME 2020 tenen com cada any una presència notable, enguany la llista de països participants és més llarga que mai. Un total de 51 nacionalitats tenen representació en el concurs de la secció oficial del festival, algunes amb filmografies menys conegudes o presents en els circuits europeus com el Congo, Corea del Sud, Vietnam, Singapur, Brasil o Lituània. D’entre els països amb més tradició al festival, destaca l‘elevada participació de França, que amb 33 curtmetratges dobla també la seva presència en la secció oficial. Itàlia (29), Argentina (20), Croàcia (17), Alemanya (12) i l’Iran (11), són els països que segueixen en nombre de propostes.  

L’alta participació i varietat de propostes d’aquest any coincideix també amb una major resposta de grans distribuïdores tant nacionals com internacionals, de manera que l’equip del festival prepara per a aquesta edició una selecció d’alt nivell.

Social i sostenible, guardó i temàtica del FICME 

Com cada any, la temàtica de les obres a concurs és oberta, de manera que es tornarà a comptar amb un ampli ventall de temes a concurs. En línia amb els valors del festival, es valoraran aquelles obres que incideixin en temàtiques de caràcter social o tractin aspectes vinculats a la sostenibilitat. 

Les obres que es presenten opten a un premi de 700 euros en metàl·lic i la preselecció per ser projectada en festivals nacionals amb els quals col·labora el FICME, a més de rebre de les mans del jurat un guardó obra d’un artista reconegut. Per a l’edició 2020 de Festival Internacional de Cine de Menorca, el guardó serà una peça creada per Patricia Astorga i Tariq Porter. L’obra que tots dos artistes han ideat per al premi del festival s’inspira en la mar, i combina diferents tècniques com el collage, l’escultura i la il·lustració utilitzant materials reciclats. 

Una edició adaptada a les circumstàncies 

La crisi de la Covid-19 ha suposat un gir radical per a tot el sector cinematogràfic, i ha motivat la seva adaptació a l’actual conjuntura. El Festival Internacional de Cine de Menorca valora actualment, en contacte amb les autoritats locals i autonòmiques, la millor opció per dur a terme el festival i poder oferir al públic un certamen adaptat a les circumstàncies, de qualitat i atenent als criteris sanitaris. Durant les pròximes setmanes, el FICME proporcionarà tota la informació relativa a la seva realització.