El cartell i l’espot del Festival Internacional de Cinema de Menorca uneixen documental i ficció en la lluita contra la contaminació marina
Entre les seccions paral·leles del FICME hi ha Som Família i Sostenibilitat, a més dels concerts i degustacions al village del Pati mirador de Sant Francesc, a Maó
L’esperit de Jacques Costeau, gran referent dels documentals marins, sobrevola l’espot del FICME d’enguany, que també s’endinsa en la mística aquàtica de les sirenes, tot combinat per a parlar de cinema i ecologia enmig d’un mar de plàstics. Aquesta és la premissa de la imatge del FICME 2021, que manté un eslògan doblement vigent en temps de pandèmia: “vine com vulguis, però vine”, resa, evidenciant l’aposta del Festival per la presencialitat —sempre amb les pertinents mesures sanitàries— i les ganes de fer del certamen un punt de trobada social i cinematogràfic.
Espot i cartell FICME 2021. L’espot és obra de Bendito Films. Amb un plantejament formal que remet, amb una visió documental, al cinema marí i estiuenc amb pinzellades d’humor i d’èpica quotidiana, el film segueix a l’Antoine Zissou, en clar homenatge a l’aventurer francès Costeau, i la seva fortuïta trobada amb una sirena. Aquesta, en implícit agraïment a la labor de Zissou netejant el mar de plàstics, li regala una entrada per venir al festival. El rodatge de l’espot no hauria estat possible sense la col·laboració d’Acústic Menorca, Menorca en Llaüt i l’Ajuntament des Castell. Per la seva banda, el disseny del cartell i la imatge del FICME 2021 és obra de Simón Olives.
Seccions paral·leles. El Festival Internacional de Cinema de Menorca ofereix les seves seccions oficials a competició, que s’anunciaran properament, però també altres projeccions i activitats enfocades a tot tipus de públics perquè l’experiència sigui tant rica com transversal. Una d’aquestes sessions és Som Família, enfocada a un públic infantil. Es tracta d’una sessió de curtmetratges d’animació programats el dissabte 17 al matí, amb la col·laboració del prestigiós festival Filmets – Badalona Film Festival, que enguany anirà acompanyada de l’espectacle teatral Vols?, de la companyia No Som 3. El mateix dissabte 17 tindrà lloc la sessió Sostenibilitat, enfocada a films que parlen, des de diferents òptiques, de les conseqüències i lluita global contra el canvi climàtic. Aquest any seran Éxodo climático —guanyador de l’Espiga Verda a SEMINCI de Valladolid—, sobre tres famílies de diferents parts del món, entre Amèrica, Àsia i Àfrica, que fan visibles els símptomes més preocupants del profund canvi del clima que estem vivint; From Trash to Treasure, magnífic curt documental sobre iniciatives de reciclatge —material i cultural— al petit país de Lesotho; i finalment una sèrie de petits curtmetratges de quilòmetre zero sobre ecologia amb el nom Kilómetros de Plástico por Iris.
Concerts i gastronomia al village. El festival tindrà, com els darrers anys, el Pati mirador de Sant Francesc, al Museu de Menorca, la seva principal seu. Allà s’hi podran veure algunes de les sessions principals i gaudir, a més d’espectacles musicals i els millors menús a l’aire lliure. Les nits del 14 al 17 de juliol actuaran al village del FICME el duo poètic-musical Pluma Daedalum, l’animació de Teatre de Xoc, els ritmes de Dj Javi FM i el grup d’ànima bohèmia i esperit mediterrani Wanderlust. Mentre es gaudeix dels espectacles, el xef Víctor Bayo prepararà exclusius menús amb Bolets de Menorca als assistents que ho desitgin.
Tant els abonaments al festival com la reserva de menús es poden comprar ja al web del festival.