L’OFF Festival rep gran acollida per part del públic

• Les Jornades Professionals i els CookingFilms omplen sales tot i les circumstàncies sanitàries i celebrarà una última sessió a Es Tas de Na Sílvia de Ciutadella el 26 de setembre
• Els festivals balears i el sector audiovisual de les illes s’emplacen a unificar el sector

Aquest cap de setmana s’han celebrat a Menorca els actes de l’OFF Festival de Festival Internacional de Cine de Menorca, que comprenia les Jornades Professionals de la cinquena edició del FICME, traslladades al mes de setembre, i els ja tradicionals CookingFilms, sessions de cuina local i cinema en diferents restaurants i espais de l’illa. Les dues activitats han estat molt ben acollides per part de públic, que en tots els casos han omplert els aforaments de sales i restaurants.

Inés Garrell, directora de festival, ha assegurat que “és molt satisfactori veure que tot i les circumstàncies les activitats han rebut molt bona acollida per part de públic, cosa que demostra l’interès que suscita un esdeveniment que combina una cosa tan local com la nostra cuina, els nostres productes i gastronomia amb el cinema, i que el públic i el sector manté l’aposta per la cultura”. Garrell ha volgut recordar que les dues sessions ajornades als restaurants de Ciutadella, Es Tast de na Sílvia i l’Hotel Bahía, han estat reprogramades per a finals de setembre i les dates s’anunciaran pròximament.

Sessions reprogramades

Garrell ha volgut recordar que se celebrarà una última sessió de Cinema&Cuina a Es Tast de na Sílvia a Ciutadella el pròxim 26 de setembre. Una jornada en què es projectarà la pel·lículaPastel de pera con lavanda, d’Eric Besnard, i es podrà degustar el menú elaborat per la Sílvia Anglada amb producte local de Menorca. L’altra sessió ajornada, prevista a l’Hotel Bahía, no ha pogut ser finalment reprogramada.

El sector cinematogràfic balear a Menorca

Les Jornades Professionals ** i els Cooking Films han portat a Menorca a una bona representació del sector cinematogràfic balear, així com a altres personalitats del sector a escala estatal. Festivals, productores, distribuïdores i associacions cinematogràfiques de les Illes Balears i actors i actrius com Itziar Castro, Ruth Llopis, Olivia Delcán, Lluís Marquès o l’equip de The Remixers amb el seu director Àlex García al capdavant han participat en els diferents actes de l’OFF Festival.

Les Jornades Professionals han permès realitzar una anàlisi del sector en les circumstàncies actuals i donar un primer pas per teixir més aliances.

Ell festivals participants van anunciar que s’està creant una delegació de festivals balears que representi el conjunt i coordini la relació amb les institucions, i que ja treballa en pròximes reunions per ampliar projectes de col·laboració. La reunió, en què també van participar institucions del sector, així com diferents productores i associacions cinematogràfiques, va permetre concloure sobre la necessitat d’unificar al sector per establir bases que permetin que les produccions balears comptin amb criteris unificats d’accés a finançament, i a una major distribució entre illes.

Per la seva banda, la reunió de distribuïdores de la tarda va posar en relleu el canvi existent en els circuits de distribució, amb noves plataformes de creació i distribució, i un sector més divers i menys dependent del circuit convencional, cosa que donada la conjuntura actual pot ser vist com una finestra d’oportunitat.

Xefs, producte i restauració de Menorca per al CookingFilms

L’última edició dels CookingFilms de l’FICME ha tornat a unir cinema, gastronomia i sector agroalimentari de Menorca en un mateix espai. Xefs com Joan Bagur (Restaurant Rels), Felip Llufriu (Mon Restaurant), Jordi Pons (Ca na Marga) o Mateu Ainsa (Hotel Port Maó) han participat amb elaboracions inspirades en les pel·lícules projectades durant les sessions de Cinema&Cuina. També es va comptar amb la presència del reconegut xef basc Aitor Arregui(Elkano) i el xef italià Stefano Colombo (Xemei Barcelona), tots dos protagonistes a The remixers.

Altres personalitats com la xef i divulgadora gastronòmica Ada Parellada (Semproniana) o el prestigiós director de sala Pere Monje (Via Veneto) han acudit a Menorca per impartir un taller i una masterclass en la qual també ha participat el sector gastronòmic i productor de Menorca: els restaurants Pan y Vino, Sa Llagosta, Es Tast de na Sílvia, Bar a Vins, el crític gastronòmic Borja Matosses, la nutricionista nomi García (Menorca al Plat de l’Escola), el mercat d’Es Claustre de Maó, Lluïsa Coll, coordinadora de la candidatura Menorca Regió Gastronòmica 2022 o les associacions Agroxerxa, Justícia Alimentària, Leader Menorca o Menorca Preservation Fund.

Made in Menorca, marca de promoció del Departament d’Economia i Territori i la Fundació Foment del Turisme de Menorca, entitat patrocinadora, han sigut les institucions garants que han treballat juntament amb el Festival Internacional de Cine de Menorca per fer possibles un any més els CookingFilms.