Festival

El Festival Internacional de Cine de Menorca (FICME) és la cita anual del setè art a l’illa. Arribats a la cinquena edició, i amb la sostenibilitat per bandera, som sabedors de l’efecte positiu que pot tenir el cine en la consciència social. D’aquesta manera, enfoquem el FICME cap a la reflexió, a través de les pel·lícules. I a moure els esperits per fer de Menorca, i del món, un lloc millor per viure.

Per aquest motiu ens hem proposat complir el màxim d’Objectius de Desenvolupament Sostenible. Una iniciativa de les Nacions Unides anomenada Agenda 2030 per millorar el nostre món en aspectes transversals.

Secció Oficial

El Festival compta amb dues seccions de concurs:

Illes en Curt

Competició de curtmetratges nacionals i internacionals.

Balears en Curt

Competició de curtmetratges balears.

Els requisits bàsics són:

 • Que la durada de l’obra audiovisual no superi els 20 minuts
 • Hagi estat rodada entre 2018 i 2020, per concursar en la cinquena edició del Festival.
 • Tengui incrustats subtítols en castellà en cas que s’hagi rodat en qualsevol altre idioma.
 • S’accepten propostes documentals, de ficció d’imatge real i animació.

La temàtica de les obres és totalment lliure. Tot i així, es valoraran positivament aquelles que siguin de caràcter social o mediambiental, seguint la línia de sostenibilitat engegada la passada edició, i que enguany es consolida amb el compromís dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Els curtmetratges es projectaran amb doble subtítol: castellà i anglès.

Jurat | Premis

Cada any, reconeguts professionals del sector audiovisual es sumen a l’equip per conformar el jurat. Ells són els que trien els premiats de cada edició i fan una valoració objectiva de la seva decisió.

Coneix el jurat deL FICME 2020

Javier Pachón

Javier Pachón té un background humanístic i cultural, i està especialitzat en innovació, màrqueting i aplicació d’avenços tecnològics. Es dedica a desenvolupar projectes en el sector audiovisual i cultural. Va formar part del grup promotor i va ser director de CineCiutat, un cinema gestionat per una associació sense ànim de lucre que ara presideix. Col·labora a nivell nacional i internacional amb nombrosos projectes i entitats, entre els quals destaquen la DG Connect de la Comissió Europea; és membre de la Junta Directiva de la Confederació Internacional de Cinemes d’Art i Assaig (C.I.C.A.E); i treballa amb Europa Cinemas, sota el paraigua del programa MEDIA d’Europa Creativa.

Carlos R. Ríos

Carlos R. Ríos és llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, i té un postgrau en Gestió i Polítiques Culturals. El 1994 va ser cofundador i promotor de la difusora cinematogràfica “100.000 Retinas”, entitat dedicada a promoure el cinema com a cultura. Ha estat promotor i coordinador del cicle Cinema Ambigú, espai cinematogràfic setmanal que oferia el millor cinema internacional sense distribució al nostre país. Va ser més de 10 anys codirector del Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona – BAFF, i des de 2010 Director de Noucinemart (difusora i distribuïdora cinematogràfica) i del D’A Film Festival – Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona.

Ingrid García Jonsson

L’actriu hispano-sueca ha participat en més de 20 llargmetratges i nombroses obres de teatre i sèries de televisió rebent diversos premis per les seves interpretacions. El 2015 va ser nominada als Premis Goya com a Millor Actriu Revelació per la seva interpretació com a protagonista en “Hermosa Juventud”, de Jaime Rosales, i ha treballat en projectes com “Taxi a Gibraltar” de Alejo Flash, “Love me Not” de Luis Miñarro , “Toro” de Kike Maíllo, “Gernika” de Koldo Serra, “Berserker” de Pablo Hernando, “El Arte de Volver” de Pedro Collantes i en la sèrie “Instinto” de Movistar +. Aviat s’estrenaran dues obres més amb la seva participació, “Explota Explota” de Nacho Álvarez i “Salir del ropero” de Ángeles Reiné. Actualment assaja “Mujercitas” per al Teatro Español. 

Els curtmetratges guanyadors de cada secció reben un premi econòmic i un guardó que representa algun element relacionat amb el FICME.

Per seccions, aquests són el premis que s’atorguen:

Illes en Curt

Premi metàl·lic de 700€ i guardó.

Balears en Curt

Premi en metàl·lic 700€, guardó i emissió de l’obra al canal autonòmic IB3.

Talent Jove

(per menors fins a 35 anys)
Premi metàl·lic de 500€ i guardó.

Premi del Públic

A la Secció de mostra de llargmetratges Illes en Llarg.
El premi públic no és econòmic, és un reconeixement.

Info útil

Museu de Menorca

& Pati de Sant Francesc

Descarregar mapa

Maó

Descarregar mapa

HORARIS I SERVEIS DEL

PATI DE SANT FRANCESC

19 h

Obertura de portes

19 – 01 h

Venda de begudes

20 – 22 h

Espai gastronòmic a càrrec de Sa Cuina de Sa Sínia i Bolets de Menorca amb elaboracions del xef Víctor Bayo
Menú degustació i tapes
Tiquets preu únic – 10 € (disponibles al Pati de Sant Francesc)

Espais

El FICME  és un esdeveniment illenc. Per aquest motiu, amb cada edició intentem ampliar el ventall d’espais i municipis que acullen les accions tant del Festival com de FICME 365.

Ser presents a tota l’illa permet a menorquins i visitants conèixer espais únics i emblemàtics, sempre posant en valor les localitzacions a l’aire lliure que brinda Menorca. Les vols conèixer un poc més a fons?

Els espais exteriors del FICME 2020

Els espais exteriors són pensants per donar a conèixer la bellesa paisatgística de Menorca. Cada racó de l’illa és especial. I aquells que són aptes per fer les projeccions del Festival, s’obren al públic des de dues vessants: la cinematogràfica i la turística.

Per això seleccionem els millors espais públics i els convertim, per una setmana, en cinemes a l’aire lliure. També per ampliar una experiència que engloba altres atractius de l’illa, com el fet de ser Reserva Starlight, gaudir del Mediterrani o viure la nit d’estiu menorquina.

Pati de Sant Francesc

Annex al Museu de Menorca i amb vista al port de Maó.

Castell de Sant Nicolau

Situat al port de Ciutadella, és una de les nombroses torres de defensa repartides per tota l’illa. El pati que l’envolta acollirà la gala d’inauguració de l’FICME 2020.

Illa del Rei

Seu de la Gala de Cloenda de la 4a edició del Festival. Aquesta petita illa, que es troba a dins del port de Maó, ofereix una perspectiva inigualable de la bocana del port i la costa més oriental.

Plaça de la Catedral de Ciutadella

Cor de la ciutat antiga i passeig obligat per conèixer l’element arquitectònic més característic del ponent de l’illa.

Far de Cavalleria

Un espai que suma construccions humanes amb espectaculars vistes paisatgístiques.

Els espais interiors DEL FICME 2020

Cines Ocimax

Acullen durant la setmana del festival algunes de les seccions.

Cinemes Canal Salat

A banda de servir de seu durant la setmana del Festival, també s’hi fan projeccions de les accions de FICME 365.

Orfeó Maonès

Acollirà les sessions de curtmetratges i Talent Jove del Festival.

Auditori de Ferreries

És un dels espais culturals i de projecció artística per excel·lència al cor de l’illa.

Museu de Menorca

Espai d’acollida per les Jornades Professionals, així com per diverses presentacions del Festival que es fan durant l’any.

Teatre Principal

El coliseu de Maó acull alguns dels actes relacionats amb el Festival i que requereixen un escenari professional per la seva realització.

Premsa i acreditacions

Ets un mitjà de comunicació
o pertanys al sector audiovisual?

Això t’interessa.

Si et dediques a la comunicació, aquí trobaràs material sobre el Festival Internacional de Cine de Menorca per completar les teves informacions. Per posar-te en contacte amb el departament de premsa de festival, pots escriure a comunicacio@festivalmenorca.com.

L’acreditació de premsa per a professionals de sector i convidats pot sol·licitar-se escrivint a hola@festivalmenorca.com. Un cop contactis amb nosaltres, t’enviarem tota la informació sobre la documentació necessària per a la teva acreditació.

Si vols rebre la newsletter que enviem periòdicament amb les últimes novetats del festival, vés a Contacte i dóna’t d’alta. És molt fàcil!

Qui som

Festival internacional de Cine de Menorca,
molt més que cinema

Silenci, que es projecta.

Si el 2016 ens haguessin dit que un festival de curtmetratges arribaria a ser una de les cites culturals de referència a l’illa durant l’estiu, ens hauria estat difícil de creure. El Festival Internacional de Cine de Menroca pot semblar de petit en format, però és gran en objectiu. Remoure les consciències dels espectadors, amb propostes arriscades, que parlen de manera transparent de conflictes socials, mediambientals, humans. Obrim finestres a temes que ens han de fer ser conscients del món en què vivim i com hi interactuem.

Perquè el cinema, a banda d’entretenir, és un mitjà per entendre la realitat que ens envolta.

Per açò, fem del FICME un espai que va més enllà de la projecció de pel·lícules i curtmetratges compromesos. També és un punt de trobada pels joves creadors, un hub pels professionals que volen millorar les pràctiques del sector com a indústria, plató i cinema. Per aquelles empreses, associacions i entitats que, a través de la cultura, volen posar el seu granet d’arena a fer una Menorca millor.

Les cares que fan possible el
Festival internacional de Cinema de Menorca

Direcció
Inés Garrell

Comitè assessor
Isabel Maria Segura
Margaret Nicoll

Programació
Tariq Porter

Equip de suport
Margaret Nicoll
Jon Lusa
Josep Coll
Montse Majench
Maria Castan

Comunicació
Fabio Schneider
Francina Fortuny

Serveis de traducció
Maria Gasol | Carlota Fluxà

Espai professional
Marta Castells| Àngela Vallori

Producció
Céline Pelletier

Serveis Audiovisuals
Xavi Bros
Ornela Rubioli
Binifilms

Tallers educatius
Macià Florit

Disseny
Maria Eva Melià

Disseny web
Aigu Sainz

Suport producció
Josep Coll
Jon Lusa
Marc Herrando

Ambaixadors
Jacinto Seguí
Susi Medina
Victoria Krauss
Stephanie Zapp
Fede Segura

Objectius de Desenvolupament Sostenible i cinema,
un binomi ben avingut

Des de 2019 el compromís del Festival Internacional de Cine de Menorca ha donat un pas més enllà i s’ha adherit al compromís dels Objectius de Desenvolupament Sostenible plantejats per Nacions Unides.

Perquè el poc que puguem fer, suma a totes les accions que es duen a terme arreu del món. I la unió farà, finalment, la força per millorar el nostre planeta.

Aquests són els ODS que complim des del Festival:

Voluntariat

Vols viure una experiència de cine?

Des del FICME volem donar oportunitats a aquelles persones que vulguin conèixer de primera mà el funcionament intern d’un esdeveniment com aquest.

Per això, ens agrada comptar cada estiu amb un grup de voluntaris i voluntàries que són de molta ajuda pel bon desenvolupament de la setmana del Festival.

Les tasques que, com a voluntari o voluntària, podràs aprendre són:

 • Producció: suport logístic
 • Atenció al públic
 • Taquilla: suport a la venda d’entrades
 • Comunicació i difusió: suport a xarxes socials, a través d’una formació prèvia

Què hi guanyes?

A banda d’adquirir destreses amb un equip de feina que funciona com un rellotge ben coordinat, podràs gaudir de totes les sessions, projeccions i tallers que es realitzin durant la setmana del Festival.

Ser voluntari et dona dret a:

 • Veure tota la programació de forma gratuïta
 • Conèixer als convidats
 • Viure el Festival des de dintre

Si estàs convençut però tens algun altre dubte, ens pots escriure a info@festivalmenorca.com i atendrem totes les teves preguntes.

T’agradaria participar però no pots? Coneixes a algú que li faria il·lusió?
Ajuda’ns a escampar aquesta informació, que ja és molt el que d’aquesta manera fas pel Festival.

Galeria

Edicions anteriors

2019 (4a edició)

Illes en Curt

Ashmina (Dekel Berenson, 2018)
Atarraya (Esteban García, 2018)
El círculo (Daniel González, 2018)
Faith (Vera) (Tatiana Fedorovskaya, 2017)
Game (Jeannie Donohoe, 2017)
Héroes (Santiago Cardelús, Pablo Manchado, 2018)
In Full Bloom (Maegan Houang, 2018)
Mamartuile (Alejandro Saevich, 2017) – guanyadora (ex aequo) Illes en Curt
No odies al jugador (Héctor Herce, 2018)
Paraíso azul (Daniel de Vicente, 2018)
Pierre’s Heart (Le cœur de Pierre) (Olivier Binder, 2018)
Rapaz (Felipe Gálvez, 2018)
Skin (Guy Nattiv, 2018)
Subway (Carlos García de Dios, 2018)
Suc de síndria (Irene Moray, 2019) – guanyadora (ex aequo) Illes en Curt
The Evil Eye (Deochiul) (Leonore Kasper, 2018)
Volcánica (Alberto Velasco, 2018)
What Is Love (Paco Cabezas, 2019)
Zero (David Macián, España, 2018)

 

Balears en Curt

Ca nostra (Laia Foguet, 2019) – menció especial
Capitán Kinesis (Carles Jofre, 2019)
En mi retina (Aina Martos, 2018)
Fràgil (Bàrbara Prohens Coll, 2019)
Hostal Orión (Jaume Carrió, 2018)
L’accident (Marta Font, 2018) – guanyadora Balears en Curt
Out of Plastic (Line Hadsbjerg, 2018)
Réquiem (Juanma Juárez, 2018)

 

Illes en Llarg

Els dies que vindran (Carlos Marques-Marcet, 2019)
Entre dos aguas (Isaki Lacuesta, 2018)
Fishbone (Adán Aliaga, 2018)
La mujer de la montaña (Benedikt Erlingsson, 2018) – premi del públic
Litus (Dani de la Orden, 2019)
Profesor en Groenlandia (Samuel Collardey, 2018)
Simshar (Rebecca Cremona, 2015) – Illa convidada: Malta

 

Talent Jove

1 minut (Hugo Martínez, Júlia Pérez, Sara Camarena, 2019)
Aguas cristalinas (Marina Pastrana, Marta Chillón, Paula Maga, 2019)
Alex (Miki Gomila, Gemma Sintes, Arnau Cloquells, 2019)
Am I Good? (Tara Camacho, Kathe Fuentes, Anna Muñoz, 2019)
Amor entre “comillas” (Oriol Enrich, Laia Gonell, Clara Olives, 2019)
Autoestima (Maria Taltavull, Megan Buenaventura, Andrea Carreño, 2019)
I tu? (Caro Anillo, Ana Blecua, 2019)
La dualidad del todo (Maiola Pax, Laia Orfila, Agus Estrada, 2019) – guanyadora Talent Jove
Prou violència (Julia Van Walré, Paloma Armendariz, Mariona Miró, 2019)
Vida (Àlex Arroyo, Adrià Enrich, Alba Llull, 2019)

2018 (3a edició)

Illes en Curt

A Drowning Man (Mahdi Fleifel, 2017)
Blue Peter (Plavi Petar) (Marko Šantić, 2017)
Bonboné (Rakan Mayasi, 2017)
Bonobo (Zoel Aeschbacher, 2018) – menció especial
Cunetas (Pau Teixidor, 2017)
Daisy Belle (William Wall, 2017)
Everyday (Tous les jours) (Philippe Orriendy, 2017)
Extraños en la carretera (Carlos Solano, 2018)
Gray Umbrella (Mohammad Poustindouz, 2017)
Ice (Jää) (Anna Hints, 2017)
Inlove (Les frères Lopez, 2018) – guanyadora Illes en Curt
Insidia (Paco Ruiz, 2017)
La inútil (Belén Funes, 2017)
La última virgen (Bàrbara Farré, 2018)
Les misérables (Ladj Ly, 2017)
Morning Cowboy (Fernando Pomares, 2017)
Preliminares (Teresa Bellón, César F. Calvillo, 2017)
Princesa de hielo (Pablo Guerrero, 2017)
Sacrilège (Christophe M. Saber, 2017)
Silent Campine (Steffen Geypens, 2017)
The Stunt Manual (Ben Fernández, 2017)

 

Balears en Curt

A mitges (Dani Seguí, 2018)
Bendito Machine VI – Carry On (Jossie Malis, 2018)
Bohèmia (Anna Petrus, 2018)
Del mar (Andrea Pardo, 2015)
Hoissuru (Armand Rovira, 2018) – guanyadora Balears en Curt
Kyoko (Marcos Cabotá, Joan Bover, 2017)
La estación (Javier Chacártegui, 2017)
Nobody Is Perfect (Beatriz Pérez, 2017) – menció especial
Roake (Joan Cobos, 2017)
Víctor Uris: Els camins del blues (Javier Pueyo, 2017)
Xavier Carbonell, esmalt clivellat (Doménech Boronat, 2017)

 

Illes en Llarg

Buenos vecinos (Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 2017)
Formentera Lady (Pau Durà, 2018) – premi del públic
Grímsey (Richard García Vázquez, Raúl Portero, 2018)
Marlina the Murderer in Four Acts (Mouly Surya, 2017)
Sergio & Sergei (Ernesto Daranas, 2017)
Song of Granite (Pat Collins, 2017)
Tanna (Bentley Dean, Martin Butler, 2015)
Tierra firme (Carlos Marques-Marcet, 2017)

2017 (2a edició)

Illes en Curt

A tres asaltos (Raúl Pinto, 2017)
Altinha (Jean-Marc Joseph, 2017)
Avería (Dany Campos, 2017)
Centauro (Nicolás Suárez, 2016)
Curse of the Flesh (Yannik Lecoeur, Leslie Lavielle, 2016)
Decorado (Alberto Vázquez, 2016)
Dreams On Sale (Vlad Buzaianu, 2016)
El ogro (Jaime Dezcallar, 2016)
Elegía (Alba Tejero, 2016)
Fat Boy Never Slim (Raksa Dindaen) (Sorayos Prapapan, 2016)
La invitación (Susana Casares, 2016)
Madre (Rodrigo Sorogoyen, 2017) – guanyadora Illes en Curt
Maelstrøm (Carlos Gómez-Trigo, 2017)
O Pico Gritava Baleia (Sergio Romero, 2016)
Pis (David Caíña, 2017)
Renovable (Jon Garaño, Jose Mari Goneaga, 2016) – menció especial
Si las paredes hablaran (Sebastián Talavera, 2017)
Sol creixent (Guillem Manzanares, 2017)
That Night Raining (M. Mahdi Bagheri, 2016)
The Bald Future (Le future sera chauve) (Paul Cabon, 2016)
Tiempo de sequía (Nico Stefanazzi, 2017)
Touch (Noel Harris, 2016)
Two Dollars (Deus dollars) (Emmanuel Tenenbaum, 2017)
Yerbabuena (Estefanía Cortés, 2017)

 

Balears en Curt

Cartas boca abajo (Mateo Nicolau de las Moras, 2017)
Epistolar (Txema Lirón de Robles, 2016)
Hasta que llegó su hora (Javier Silvestre Sáez, 2017)
La melodía del mal (Miguel Ángel Durán Más, 2016)
Las cosas de mi hija (Bernardo Arzayus Pereáñez, 2016)
Sa terra (Borja Zausen, 2016)
Streetlight Anxiety (Marta Grimalt Canals, 2016)
Su (Laia Foguet, 2016) – guanyadora Balears en Curt
Talia (Toni Bestard, 2017)
Woody & Woody (Jaume Carrió, 2017)

2016 (1a edició)

Illes en Curt [A la primera edició es va anomenar Festival en Curt]

A Single Life (Joris Oprins, Marieke Blaauw, Job Roggeveen, 2014)
Anujin (Urko Olazabal, 2015)
Aurelia (Toni Aranda, 2016)
Discipline (Christophe M. Saber, 2014) – guanyadora Illes en Curt
Golden Shot (Gokalp Gonen, 2015)
Hurto (Jerónimo García Castela, 2016)
I Am Sami (Kae Bahar, 2014)
La buena fe (Begoña Soler, 2014)
La inquilina (Mar Coll, 2015)
Lovearthcam (Aitor Marin Correcher, 2013)
Ma maison (Lisa Diaz, 2016)
Mamci i Udice (Luka Popadic, 2014)
Os Meninos do Rio (Javier Macipe, 2014)
Pêcheur du Tarn (Gaubert Pascal, 2015)
Ruleta (Álvaro Carmona, 2015)
Safe Space (Geschützter Raum) (Zora Rux, 2014)
Sandrino (Camila Luna Toledo, 2015)
Suspendu (Elie Grappe, 2015)
The Secret World of Foley (Daniel Jewel, 2014)
Un poignée de main historique (Aurelien Laplace, 2015)

 

Balears en Curt [A la primera edició en va anomenar Illes en Curt]

Apolo 81 (Óscar Bernàcer, 2015)
Chat vol dir moix (Jaume Carrió, 2016)
La lliçó (Gilbert González, Laura Tresserras, 2014) – menció especial / premi del públic
La mano invisible (Marco Robledo, 2015) – guanyadora Balears en Curt
Los crímenes del día de Todos los Santos (Héctor Escandell, 2013)
Som pastor (Borja Zausen, 2016)
The Ring Thing (Friederike Jehn, 2015)

No et perdis res…

Subscriu-te a la nostra Newsletter*:Segueix-nos a les xarxes socials:

Contacta amb nosaltres a
través de info@festivalmenorca.com

*Les teves dades seran incorporades de manera confidencial a un fitxer, del qual es fa responsable Festival Internacional  de Cinema de Menorca – Social & Sostenible, a fi de fer-te arribar informació sobre el Festival. En cap cas aquest fitxer no serà cedit o venut a tercers. D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (LOPD), tens dret a accedir a aquesta informació, rectificar-la o cancel·lar-la en qualsevol moment. En pots trobar informació més detallada a la nota legal del nostre lloc web.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca