‘LA VIDA LLIURE’, MARC RECHA I MENORCA, PREMIATS A SANT SEBASTIÀ

L’obra del director català Marc Recha, La Vida Lliure, rodada íntegrament a la nostra estimada illa de Menorca, va ser premiada amb el guardó de la vuitena edició del Premi San Sebastián-Gipuzkua Film Comission. Un premi que valora els aspectes urbanístics, naturals, culturals o socials del lloc on s’ha rodat la pel·lícula. Així, el territori menorquí, i molt especialment les platges d’Algaiarens i Es Bot, han estat essencials perquè la cinta de Recha hagi estat premiada. El jurat d’aquest guardó va creure que La Vida Lliure era l’obra, de les cinc finalistes, que «millor reflectia els valors paisatgístics, culturals i històrics del lloc». En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Sant Sebastià, Ernesto Grasco, també va destacar que el film de Recha era «un exemple de pel·lícula que ha recollit l’essència de l’illa de Menorca en les seves imatges, amb la consegüent repercussió del lloc».

La Vida Lliure ens situa a inicis del segle XX, on dos germans, na Tina i en Biel, descubreixen un valuós tresor a la seva illa de Menorca i decideixen utilizar-lo com a moneda de canvi per poder viatjar amb la seva mare a Alger, que és allà cercant feina. El gran desig d’aquests dos germans és poder arribar al país africà i per aconseguir-ho demanen ajuda a Rom, un home solitari que mai rendeix comptes a ningú.

Amb aquesta pel·lícula, Marc Recha ens presenta una aventura emocionant a través d’una història que té certs aires a la pirateria i que sembla una versió evolucionada de L’Illa del Tresor. Recha ens ofereix un guió molt profund, on el rerefons de les paraules és gairabé el més important de la pel·lícula. I el més importan és que  aconsegueix transmetre tot això amb una gran naturalitat, elegància i senzillesa. Però sobretot, al llarg de l’hora i mitja de cinta et quedes enamorat dels paisatges. Perfectament la pel·lícula hagués pogut ser rodada a un altre lloc, però Menorca, la costa de nord de ponent, Algaiarens i Es Bot li donen aquell toc màgic al film, amb uns paisatges que transmeten molta bellesa, i és que clar, La Vida Lliure està rodada a Menorca.

Josep Coll