Tres guanyadors dels Premis Goya 2018 es van projectar al Festival

Tres dels Premis Goya, van ser projectats en la passada edició del Festival de cinema de Menorca .

Estiu 1993. La pel·lícula que va clausurar la segona edició del Festival de Cinema de Menorca es va emportar el premi a la millor direcció novell per Carla Simón (també única dona nominada en aquesta categoria), el de millor actriu revelació per Bruna Cosí i el de millor actor secundari per David Vergaguer.

En l’apartat de curtmetratges hi va haver accent balear amb el premi al millor curt d’animació que va ser per Woody and Woody dels directors mallorquins Jaume Carrió i Laura Gost. Una història que amb dotze minuts ens endinsa en una entrevista entre dos Woody Allen perquè ens expliqui el que preocupa i preocupava al cèlebre director i guionista americà.

També premi a millor curtmetratge de ficció per Madre, de Rodrigo Sorogoyen, que va guanyar el premi al millor curt en la segona edició del Festival de Cinema de Menorca. Una producció molt angoixant d’una mare que rep la trucada del seu fill en una situació contrarellotge.

1517691978_727473_1517703698_album_normal descarga

Celebrada  l’edició número 32 dels Premis Goya de l’Acadèmia Espanyola de Cinema. Una gala marcada per la reivindicació de la dona en el món del cinema en molts dels discursos, amb un bon discurs dels vicepresidents de l’Acadèmia Nora Navas i Mariano Barroso, en absència de la presidenta Yvonne Blake per estar en estat convalescent, que també van fer menció a l’IVA cultural i on la gran guanyadora va ser La Librería.

La pel·lícula dirigida per Isabel Coixet, també es va emportar el premi a la millor direcció (Coixet era l’única dona nominada en aquesta categoria) i el de millor guió adaptat. La Librería és un drama que tracta d’una dona que vol crear la primera llibreria a la zona d’un petit poble d’Anglaterra durant la dècada dels anys cinquanta malgrat l’oposició dels veïns. Una pel·lícula preciosa i molt emocionant gravada de forma brillant.

Va ser Handía, un drama inspirat en fets reals que ens situa en el segle XIX, després de la Primera Guerra Carlina, la cinta que es va emportar més premis. Un total de 10, on destaca el de millor actor revelació per Eneko Sagardoy i el de millor guió original. De fet, un cop aquesta pel·lícula havia guanyat tants premis tothom, incloent la mateixa Isabel Coixet, es pensava que també guanyaria els premis grans de direcció i millor pel·lícula. Quan va sortir a recollir el premi a la millor direcció Coixet va declarar: “pensava que no tornaria a pujar”.

La pel·lícula dirigida per Joseba Garaño i Aitor Arregi també es va emportar els premis artístics de millor maquillatge i perruqueria i millor vestuari. També els premis més tècnics: millor muntatge, producció, direcció artística i efectes visuals. Aquest últim, especial, ja que abans de l’entrega del premi es va recordar amb una gran ovació a l’especialista Reyes Abades, que va morir dijous i havia estat guanyador de 9 Premis Goya. En música, la pel·lícula dirigida per Garaño i Arregi també es va emportar el premi a la millor banda sonora.

De fet, només va deixar el premi de millor so per Verónica i el de millor cançó perLa Llamada. L’únic premi que es van emportar de la gala aquestes dues produccions.

Per la seva banda, El Autor  va guanyar un total de dues estatuetes, i les dues en les categories interpretatives. Adelfa Calvo va guanyar el premi a la millor actriu secundària i Javier Gutiérrez es va emportar el premi de millor actor principal, el segon de la seva carrera després de fer-ho el fa tres anys per La Isla Mínima.

Un premi interpretatiu també es va emportar la petita cinta No sé decir adiósgràcies al premi a millor actriu principal que va recollir Nathalie Poza.

Per altra banda, el premi al millor curtmetratge documental va ser per Los Desheredados, de Laura Ferrés, que ens situa durant la crisi econòmica de l’any 2008.

Dues pel·lícules que competiran el 4 de març per l’Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa es van emportar els premis de millor producció iberoamericana i millor producció europea. Va ser la xilena Una mujer fantàstica que es va emportar el premi a la millor pel·lícula iberoamericana, una cinta que ens explica amb molta delicadesa els patiments d’una dona transsexual. I la sueca The Square va guanyar el premi a la millor pel·lícula europea, una comèdia negra que té molt bones escenes.

Per últim, els premi de millor pel·lícula d’animació va ser per Tadeo Jones 2: El secreto del Rey Midas, que fa cinc anys ja havia guanyat per la primera entrega, i el de millor documental per Muchos Hijos, un Mono y un Castillo.

Josep Coll