El FICME 2021 puja l’aposta pel cinema menorquí i balear en una sisena edició plena de cares conegudes

El Festival Internacional de Cinema de Menorca projectarà un total de 34 films balears entre totes les seccions

Laia Marull, Ivan Massagué, Lola Dueñas, Celia Rico i Jan Cornet se sumen als convidats del FICME, i Jose Corbacho serà el conductor de la gala inaugural

A la secció oficial Balears en Curt s’hi podran veure films seleccionats a festivals com Màlaga, Canes o Valladolid, així com dues estrenes mundials

La secció internacional Illes en Curt compta amb alguns dels curtmetratges més destacats del panorama internacional, sensacions a Venècia, Toronto o Sant Sebastià

Entre les novetats d’enguany hi ha la secció Boínder, dedicada exclusivament al cinema menorquí

Gairebé una trentena de cineastes i creadors audiovisuals balears passaran pel FICME 2021

Queden menys de dues setmanes per l’inici de la sisena edició del FICME, Festival Internacional de Cinema de Menorca, que un any més portarà a l’illa de Menorca el millor cinema de l’any en format curt. En la selecció d’enguany s’ha volgut donar protagonisme, per una banda, al cinema local i balear, i per l’altra a qui fa visible el cinema: cineastes i les estrelles. És per això que enguany el FICME oferirà més sessions que mai de cinema balear —que malgrat tot es troba en un gran estat de forma— així com un gruix important de convidats de renom que passaran pel festival entre el 13 i el 17 de juliol a Maó i Ciutadella.

Els convidats del FICME 2021. A banda dels noms anunciats, el FICME suma a la llista de convidats a l’actriu Lola Dueñas, que serà una de les protagonistes de la gala de clausura, juntament amb la jove directora Celia Rico, guardonada a Sant Sebastià i nominada a 4 Goyas; l’actor Iván Massagué, que presentarà una de les sessions internacionals Illes en Curt al Pati mirador de Sant Francesc; Jan Cornet, que mostrarà el seu debut en direcció amb Latitud; i Luis de Val, que presentarà el curt Una noche en el Cósmico. Per la seva banda, l’actor, director i presentador Jose Corbacho serà mestre de cerimònies de la gala inaugural i l’actriu guanyadora de tres Premis Goya Laia Marull presentarà Incendios, más allà del teatro a la mateixa cerimònia d’obertura.

Una selecció balear més potent que mai. El cinema balear ha demostrat trobar-se, malgrat les circumstàncies, en estat de gràcia. La selecció Balears en Curt comptarà amb 13 films que faran gaudir el públic menorquí. Per una banda, destaca la inclinació de la secció pel cinema de gènere: de la sofisticada ciència-ficció d’Annie, de Miki Duran, a la seva enginyosa combinació amb el documental a Avistament 1978, de Guillem Miró. De la comèdia de terror zombie de Llengua amb tàperes, de David Mataró, a la velada fantasia de Forastera, de Lucía Aleñar. De la recreació històrica de Stanbrook, d’Óscar Bernàcer a la distòpia surrealista dividida en diverses parts de No Credit, de Lalo García i Rai Lorda… A aquests films s’hi sumen el fresquíssim coming-of-age menorquí Sol sol, d’Àlex Arroyo, els documentals que reflexionen al voltant dels afectes i la família Als que se’n van, de Doménec Boronat, i El deseado, d’Óscar Bernàcer, i la comèdia d’improvisació Las cenizas, de Paula Galimberti, Gonzalo Piñán i Pedro Deltell. Fora de concurs també s’hi veurà La leyenda de Oriol, una pel·lícula de Rubén Jiménez sobre un nen amb càncer que vol ajudar a visibilitzar aquesta malaltia en infants; és per això que una part dels diners recaptats en aquelles sessions aniran destinats a l’Asociación de Padres de Niños con Cáncer de Baleares. Vindran a presentar els seus films Miki Duran, Guillem Miró, David Mataró, Lalo García, Álex Arroyo, Doménec Boronat, i Rubén Jiménez.

Secció Boínder, cinema menorquí. A banda de la secció oficial competitiva, el FICME obre una nova finestra al cinema menorquí: Boínder. Sota aquest nom, un total de 5 films —4 curts i 1 llarg— es veuran al festival com a mostra del talent menorquí i la seva varietat, sempre des de temàtiques properes. A EC-DAI, Marta Pons explica la història de l’avió més cèlebre de l’illa, mentre que a El darrer viatge Antoni Salvador fa una oda un vaixell molt conegut; a El llenç oblidat Erik Anderson parla de la relació entre Joan Miró i la imatge de Gin Xoriguer, mentre que a Polvo Marina Barceló i Juan Lorente de Nó expliquen una història sobre famílies i passats tèrbols a Ciutadella. Per últim, veurem al FICME la darrera pel·lícula protagonitzada per l’actriu menorquina Olivia Delcán, Los inocentes, de Guillermo Benet. Les dues sessions de Boínder comptaran amb la presència dels cineastes.

Illes en Curt, el més potent del cinema internacional. La selecció de curtmetratges internacionals del FICME 2021 reuneix algunes de les peces més celebrades de l’any. Entre elles, la colombiana Entre tú y Milagros, de Mariana Saffon, guanyadora a Venècia; l’italiana Gas Station, d’Olga Torrico, nominada als David di Donatello; o les estrenes nacionals Instrucciones para Adela, de les argentines Manuela Martínez i Laura Huberman i Birdland, de l’holandesa Ashgan El-Hamus. A banda, també es veuran a les pantalles del festival cares conegudes com Will Ferrell, a David; David Solans i Irene Montalà a Una noche en el Cósmico o Clara Segura a Els que callen. A aquests títols s’hi sumen Mirage, de Sil van der Woerd; Li paradisi, de Manuel Marini; El intronauta, de Jose Arboleda; L’étang, la nuit, d’Olivia Bourdeau; El ruido solar, de Pablo Hernando; Transición, de Cris Arana (fora de concurs); Latitud, de Jan Cornet; Le monde en soi, de Sandrine Stoïanov i Jean-Charles Finck; Grab Them, de Morgane Dziurla-Petit; Victoria, de Daniel Toledo Saura; Good Thanks, You?, de Molly Manning Walker; i Xoves de Comadres, de Noemi Chantada Puime. En total, la selecció d’enguany compta amb 19 films d’onze nacionalitats i s’ha fet a partir de 500 films rebuts d’entre les distribuïdores més reputades del panorama internacional.

Seccions paral·leles.El Festival Internacional de Cinema de Menorca ofereix també altres projeccions i activitats enfocades a tot tipus de públics perquè l’experiència sigui tant rica com transversal. Una d’aquestes sessions és Som Família, enfocada a un públic infantil. Es tracta d’una sessió de curtmetratges d’animació programats el dissabte 17 al matí, amb la col·laboració del prestigiós festival Filmets – Badalona Film Festival, que enguany anirà acompanyada de l’espectacle teatral Vols?, de la companyia No Som 3. El mateix dissabte 17 a la tarda tindrà lloc la sessió Sostenibilitat, enfocada a films que parlen, des de diferents òptiques, de les conseqüències i lluita global contra el canvi climàtic. Aquest any seran Éxodo climático —guanyador de l’Espiga Verda a SEMINCI de Valladolid—, sobre tres famílies de diferents parts del món, entre Amèrica, Àsia i Àfrica, que fan visibles els símptomes més preocupants del profund canvi del clima que estem vivint; From Trash to Treasure, magnífic curt documental sobre iniciatives de reciclatge —material i cultural— al petit país de Lesotho; i finalment una sèrie de petits curtmetratges de quilòmetre zero sobre ecologia amb el nom Kilómetros de Plástico por Iris. Cal mencionar la Jornada tècnica, que reunirà 6 professionals de prestigi del món del guió per a parlar en tres eixos com el gènere, les localitzacions i els formats. Són Núria Giménez Lorang, Laia Foguet, Albert Espinosa, Pepe Coira, Gema R. NeiraDavid Desola.

Talent Jove 2021. Aquest any, un total d’onze obres formaran part de la selecció Talent Jove, films realitzat per creadors emergents de les balears. Són Consciència, de Maria Miquel i Erik Anderson; Entelequia, d’Ángela Tortajada; Flow of Time, de Marta Kinkenberg; Mesa para dos, de Clara Vizcaíno; Sàvia, de Maria Hernandez Ruiz; Tao, d’Arnau Cloquells; Com sa llimonada i es gin, de Clara Marquès i Judit Bosch; Com si fóssim gavines, d’Araceli Florit; Del camp, de Judit Bosch i Clara Marquès; Encerrados, d’Andrea Lopera; i M’he despertat somiant, de Darina Dvorakova. La sessió de Talent Jove serà presentada pel cineasta menorquí i encarregat de la vessant educativa del FICME Macià Florit, i comptarà amb l’assistència de la majoria de cineastes.

Amb tot plegat, la programació del FICME sempre busca activament la màxima paritat, i enguany s’ha arribat a un 50-50% gairebé absolut entre cineastes dones i homes entre totes les seccions.

Concerts i gastronomia al village. El festival tindrà, com els darrers anys, el Pati mirador de Sant Francesc, al Museu de Menorca, la seva principal seu. Allà s’hi podran veure algunes de les sessions principals i gaudir, a més d’espectacles musicals i els millors menús a l’aire lliure. Les nits del 14 al 17 de juliol actuaran al village del FICME el duo poètic-musical Pluma Daedalum, l’animació de Teatre de Xoc, els ritmes vespertins de Dj Javi FM i el grup d’ànima bohèmia i esperit mediterrani Wanderlust. Mentre es gaudeix dels espectacles, el xef Víctor Bayo prepararà exclusius menús amb Bolets de Menorca als assistents que ho desitgin.

Tant les entrades al festival com la reserva de menús es poden comprar ja al web del festival.

El FICME compta amb el finançament institucional del Consell Insular de Menorca, Govern de les Illes Balears, Ajuntament de Maó, Ajuntament de Ciutadella; el suport de l’Obra Social Fundación La Caixa; i el patrocini de Menorca Preservation i Estrella Damm.

Deixa un comentari