Estiu 1993 candidata espanyola en els Oscars, protagonista de la cloenda de la segona edició del festival
Portem dues edicions del Festival de Cinema de Menorca, i en les dues edicions una de les nostres projeccions ha acabat arribant a Hollywood i en els premis cinematogràfics més coneguts del món, els Oscar. En l’edició de 2016 va ser el curtmetratge Timecode de Juanjo Giménez, que es va projectar en la clausura del festival a la Plaça de la Catedral, va acabar competint en la categoria de millor curtmetratge de ficció en els Oscar. Aquest any ha estat el torn de Carla Simón i el seu primer treball, Estiu 1993, que va clausurar la segona edició del Festival i també anirà de camí a Hollywood. El llargmetratge de Simón va ser elegit el 7 de setembre per l’Acadèmia de Cinema Espanyol per representar a Espanya en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa en els Oscar.
Estiu 1993 encara no ha estat escollida entre les cinc nominades de la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa, però tot fa pensar que ho pot aconseguir. El film respira emoció, nostàlgia, tristesa i esperança en un treball molt íntim que segur que l’Acadèmia de Hollywood sabrà valorar. De fet, és d’aquells treballs ben fets i treballats a la perfecció que agrada als acadèmics americans. Tindrà dures competidores, ja que altres països també presenten treballs força interessants. Entre tots, cal destacar la nova pel·lícula de Angelina Jolie que dirigeix First They Killed My Father, que representarà Camboia, la cinta alemanya In the Fade, la russa The Square que es va emportar la Palma d’Or en la passada edició del Festival de Cannes o 120 Battements par Minute que representarà França.
Veure com pel·lícules que han passat pel Festival de Cinema de Menorca fan el salt a Estats Units i en els Oscar és un passa de qualitat pel festival, que no tria la seva programació per casualitat. Darrere el festival hi ha tot un equip que treballa per tenir la millor programació possible, una programació rica i diversa que destaca per presentar els llargmetratges i curtmetratges en versió original, però que també dóna importància als treballs fets a casa, i així ho demostra la secció de curtmetratges balears.
En aquesta programació la va saber valorar el públic. Al llarg de la setmana de festival van assistir unes 4000 persones en el total de projeccions que es van fer a espais únics de Menorca, com la Plaça de la Catedral de Ciutadella, les pedreres o el pati del Museu de Menorca a Maó. Això també fa que la nostra illa sigui un lloc molt especial per la seva bellesa i singularitat i ho demostra la quantitat de turisme internacional que estiu rere estiu arriba a Menorca.
La productora d’Estiu 1993 destaca d’aquesta manera el festival, el públic i la nostra illa:
“Moltes gràcies a tot l’equip del festival i els qui han fet possible donar-nos la possibilitat de compartir ‘Estiu 1993’ amb la gent de l’illa de Menorca. Ens hem trobat un públic entregat i un marc immillorable. Llarga vida al Festival!”
Així, gaudim d’un espai únic per fer projeccions i amb més força que mai ja estem preparant la tercera edició del festival que, tant de bo, també tingui alguna pel·lícula o curtmetratge que se’n vagi cap als Oscar. Perquè quan parlem de cinema a Menorca, parlem de cinema de qualitat, i quan parlem de cinema de qualitat, parlem del FESTIVAL DE CINEMA DE MENORCA.